Ordino Clàssic Ordino Clàssic
Ordino Clàssic

Ski&Concert

El amor brujo

Euskal Barrokensemble
Enrike Solinís, director

Sandra Carrasco, cantaora
Miren Zeberio, violí barroc
Vicente Parrilla, flautes de pic
Elies Hernandis, sakabutxea
Pablo Martín Caminero, contrabaix
David Chupete, percussió

Dissabte 23 de març · 19 h Auditori Nacional d’Andorra [+]

Euskal Barrokensemble, amb Enrique Solinís a la direcció artística, la guitarra barroca i el llaüt, ens presenten el seu darrer projecte discogràfic que porta per títol El amor brujo, esencias de la música de Manuel de Falla. És una versió d’El amor brujo a cavall entre el flamenc i el folklore andalús com a font d’inspiració, el folk i el jazz, però interpretat amb instruments originals del barroc.

El amor brujo està inspirat en llegendes i vells aires gitanos que la bailaora Pastora Imperio va anar col·leccionant amb la seva mare, recreant d’una manera inigualable l’essència de la música andalusa. La interpretació d’aquesta coneguda obra per un conjunt barroc pot sorprendre a priori, però si tenim en compte l’estètica del mateix Falla, no ens hauria de semblar estranya. Les peces que es recullen en aquest programa s’acosten a la tradició folklòrica absorbint-ne la singularitat des de l’admiració, valorant el seu llegat i posant en relleu la genialitat dels músics d’èpoques passades. Això, juntament amb el plantejament estructural, l’art en el desenvolupament temàtic i la sensibilitat de les obres, fa que la música es pugui reinterpretar igual com ho van fer Falla, Rodrigo o Tàrrega.

Programa

Manuel de Falla (1876-1946) / Dimitrie Cantemir (1673-1723)
Escena Bestenigar

Joaquín Rodrigo (1901-1999) / Tradicional
Introducción-Seguiriya

Manuel de Falla
Pantomima

Manuel de Falla / Gaspar Sanz (1640-1710) / Nicola Matteis (1670-1714)
Chaconna del Amor Dolido

Joaquín Rodrigo
Allegro del pescador

Girolamo Kapsberger (1580-1651) / Manuel de Falla
Pasacalle en Círculo mágico

Tradicional persa / Manuel de Falla
Koumiss y Fuego fatuo

Gaspar Sanz
Canarios

Manuel de Falla
Danza ritual del fuego

Joaquín Rodrigo
Adagio

Antonio de Santa Cruz (ca. 1700) / Manuel de Falla
Xácara del juego de Amor

Manuel de Falla
Las campanas del amanecer

Euskal Barrokensemble

Euskal Barrokensemble és una formació de música antiga que va crear Enrike Solinís a Bilbao l’any 2006 i que ha aconseguit fer-se un lloc en el panorama internacional de música antiga.

Els seus dos primers CDs li han servit de trampolí per actuar als teatres i festivals més importants, com el Konzerthaus de Viena, el Festival de Ludwigsburg, el Festival de Fontfroide, l’Stockholm Early Music Festival, l’Spring Festival Prague, el Musika-Musica de Bilbao, la Quinzena Musical de Sant Sebastià, l’Auditori Nacional de Madrid, el Konzertgebouw de Bruges, el Festival de Regensburg, el Montreal Baroque, el Festival de Música Antiga de Sevilla, el Flamenco Bïennale Nederland, l’NDR das Alte Werk, etc. El grup també va ser convidat per participar en la pel·lícula Jota de Carlos Saura.

Les característiques principals de Euskal Barrokensemble són la seva frescor i la proximitat durant la interpretació, que ofereixen un espai important a la improvisació i la recreació de la música de diferents èpoques des d’un punt de vista personal. Gràcies a això, Euskal Barrokensemble s’ha guanyat la crítica internacional i i un gran i heterodox públic que fa que la seva interpretació en directe tingui vida i sentit.

La seva discografia més recent és:

Colores del Sur, danzas barrocas para guitarra (Glossa, 2013), el primer CD del grup que gira al voltant del repertori de les danses del sud d’Europa. Segons va dir Leo Brouwer, «Solinís interpreta magistralment Gaspar Sanz, Murcia, Kapsberger, Scarlatti i anònims de factura impecable; és un reflex fidel de la seva riquesa d’idees, i el meu diagnòstic és senzill: ampla cultura, que consisteix a escoltar-ho tot, llegir-ho tot i mirar-ho tot».

Euskel Antiqva, el legado musical del País Vasco (Alia Vox, 2015). Va ser la primera publicació d’un grup convidat al segell de Jordi Savall. Es tracta del fruit d’un llarg treball d’investigació i recopilació explorant el llegat musical i literari d’Euskal Herria, un repertori ric i interessant que va des de la polifonia d’Anchieta fins a les antigues cançons populars que han passat de pares a fills gràcies a la tradició oral.

El amor brujo, esencias de la música de Manuel de Falla (Alia Vox, 2017).

Enrike Solinís

Enrike Solinís va néixer a Bilbao l’any 1974 i va fer els estudis superiors de guitarra i música antiga al Conservatori Arriaga de Bilbao i a l’Escola Superior de Música de Catalunya, respectivament. Va obtenir el Postgrau de concertista Cum Laude de mans del mestre José Tomás i ha estat premiat en nombrosos concursos internacionals de guitarra (Comillas, Ataulfo Argenta, Andrés Segovia, entre d’altres). Solinís sempre s’ha sentit atrapat per les músiques de les diferents cultures, regions i èpoques, i ha reflectit aquesta diversitat en la seva personalitat musical, que juntament amb la seva capacitat tècnica i expressiva, fa que molts el considerin un dels més grans i més personals virtuosos de la seva generació.

Durant més de quinze anys ha estat convidat com a solista i continuista en prestigioses formacions de música antiga com Hesperion XXI, Le Concert des Nations i la Capella Reial de Catalunya, dirigit per Jordi Savall; Concerto Vocale i Akademie für Alte Musik Berlin, dirigit per René Jacobs; Le Concert d’Astrée, dirigit per Emmanuelle Haïm, etc., recorrent els escenaris més significatius d’Europa i d’Amèrica, com el Carnegie Hall de Nova York, el Konzerthaus de Berlín, el Théâtre des Champs-Elysées de París, la Sala Nezahualcoyotl de Mèxic, el Festival Leo Brouwer a l’Havana i molts altres.

L’any 2006 va decidir crear la seva pròpia formació a Bilbao, Euskal Barrokensemble, i desenvolupar les seves idees i la seva trajectòria amb aquest grup de músics.

Ski&Concert

Auditori Nacional d'Andorra
08/12/2018 19 h Nocturns
09/02/2019 19 h Winterreise
23/03/2019 19 h El amor brujo

Concert de Cap d’Any

Auditori Nacional d'Andorra

Tallers musicals

Ludoescola del Centre Sociocultural l'Estudi d’Ordino
29/12/2018 Sonadons
De 16 h a 16.45 h per a nadons fins a 15 mesos (no caminants).
De 17 h a 17.45 h per a infants de 15 mesos a 3 anys (caminants).
16/02/2019 Barroski
De 16 h a 17.15 h per a infants de 3-4 anys.
De 17.30 h a 18.45 h per a infants de 5-7 anys.

©2019 · ORDINO CLÀSSIC · Avís legal i política de confidencialitat · Política de cookies